16 Ιανουαρίου 2021

Συχνοτική Συμπεριφορά, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009: στον αέρα με τον Θανάση Μωραΐτη


Στην παλαιότερη Συχνοτική Συμπεριφορά που δημοσιεύεται μέχρι στιγμής από τα αρχεία τα οποία διατηρούμε με τον Στυλιανό Τζιρίτα, γυρίζουμε τον χρόνο αρκετά πίσω: πάμε στον Δεκέμβριο του 2009 και μάλιστα για μια σπέσιαλ εκπομπή, αφού καλεσμένος μας στον αέρα ήρθε ο Θανάσης Μωραΐτης.

Ο Θανάσης Μωραΐτης είναι άνθρωπος με πολύπλευρη διαδρομή, ο οποίος υπηρέτησε το ελληνικό τραγούδι από διάφορες επάλξεις, πάντοτε καλά. Κάποιοι παλιότεροι ίσως έχουν συνδυάσει τη φωνή του με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη στη δεκαετία του 1980 (βλέπε π.χ. Διόνυσος, 1985), άλλοι τον γνώρισαν μέσω της ενασχόλησής του με την αρβανίτικη παράδοση (βλέπε π.χ. τον δίσκο Τριαντάφυλλο Του Βράχου, 1998), ενώ αρκετοί τον ξέρουν και ως ερευνητή με σημαντική προσφορά στο Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ.

Στη Συχνοτική Συμπεριφορά τον έφερε ωστόσο μια διαφορετική δουλειά: ο δίσκος του 2009 Νάνι, Γέλιο Μου Και Φως Μου, Άσπρο Γιασεμί Του Κόσμου με 17 σύγχρονα νανουρίσματα, ο οποίος μας έδωσε μάλιστα την αφορμή για να ακούσουμε και την τελευταία ηχογράφηση της Μαρίας Δημητριάδη πριν τον θάνατό της (Ιανουάριος 2009). Στο άλμπουμ αυτό, σημειωτέον, ο Μωραΐτης κράτησε τον ρόλο του συνθέτη, στιχουργού και ενορχηστρωτή, τραγουδώντας συμβολικά μόνο σε ορισμένες επιλογές.

Η εκπομπή ηχογραφήθηκε με τον Παναγιώτη Χούντα στην κονσόλα, ο οποίος έμαθε εκείνη τη μέρα και κάτι για τη σημασία του ...επωνύμου του! Συζητήσαμε δε πολλά ωραία και εντός και εκτός μικροφώνων –μεταξύ άλλων, για τη διαχρονικότητα στην τέχνη, για την Ελλάδα εκείνη που ζει κι αναπνέει μακριά από τους τηλεοπτικούς δέκτες ή για το παλιό Λιόπεσι, το οποίο μετονομάστηκε σε Παιανία.

Στα δύσκολα χρόνια της Κρίσης που θα ακολουθούσαν χαθήκαμε με τον Θανάση Μωραΐτη, ωστόσο εκείνος παρέμεινε δημιουργικός σε πείσμα των καιρών και κατέθεσε έναν από τους σημαντικότερους δίσκους εγχώριας κλασικής μουσικής για τη δεκαετία που μας πέρασε, το Εικόνες Για Τη Θλίψη Των Ξανθών Κοριτσιών Και Της Ελένης (2010), «έργα ανάτασης σε μέρες μιζέριας» όπως έγραψε ο αείμνηστος Γιώργος Ε. Παπαδάκης στην Ελευθεροτυπία. Δουλειά που τιμήσαμε πολλάκις με τον κ. Τζιρίτα και στα χρόνια του Κόκκινου Πετεινού και κατά την επάνοδο της Συχνοτικής Συμπεριφοράς. Στην εκπομπή μάλιστα που κάναμε το 2009 είχαμε την τιμή να μας την παρουσιάσει αναλυτικά, αλλά και ν' ακούσουμε κι ένα δείγμα γραφής αποκλειστικά (μελοποίηση σε ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη), πριν την έκδοση του άλμπουμ.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το σόου πατώντας στον σύνδεσμο εδώ, με τη σημαντική επισήμανση ότι –καθώς η εκπομπή λήφθηκε από το αρχείο του 105,5 Στο Κόκκινο– περιέχει και δελτίο ειδήσεων πριν το σήμα έναρξης, καθώς και τα διαφημιστικά μηνύματα που της αναλογούσαν στο μισάωρο.

Συμπεριφέρθηκαν συχνοτικώς τα εξής κομμάτια:

1. ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ: Κάμε Νανά Να Κοιμηθείς
2. ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ: Κοιμάτ' Ο (Γ)ιόκας Μου
3. ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ & ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Κοιμήσου Στα Τριαντάφυλλα
4. ΚΑΜΕΡΑΤΑ - ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (σε διευθ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΥΡΑΤ) & ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Θανάση Μωραΐτη Gala
5. ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ: Έλα Ύπνε Παρ' Το Πέρα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου